ברוכים הבאים ל Aish.co.il
י"א טבת תשס"ט    7.1.2009      פרשת השבוע: ויחי
הניוזלטר השבועי – 23,500 מנויים
העיקר, שיהיה לבריאות!
העיקר, שיהיה לבריאות!

באחת הפעמים (הבודדות) שהחלטתי לקנות פלאפל מהחנות, הצחיקה אותי האמירה של המוכר שליוותה את הגשת המנה: יחד עם הגשת המאכל, הוא צירף את ברכתו 'שיהיה לבריאות'...

שמה יהיה לבריאות, הפלאפל? ברצינות?

אז ברשותכם, כמה מילים על הנושא.

בריאות זה דבר שכל בר דעת מסכים אודות חשיבותו, זהו ממש האלף בית של הכל, כשאין בריאות אז גם כל שאר ברכות החיים נשארות ללא מימוש אמיתי. פלא הוא בעיני, אפוא - אבל זו מציאות קיימת ואמיתית - שדווקא מהאלף בית הזה נוטים להעלים עין. הבט סביב וראה כמה אנשים עדיין מעשנים (ואמא שלי אמרה לי במפורש שזה לא בריא!). ומאידך גיסא, מכון ההתעמלות של השכונה, אם כי איננו ריק, לא ממש גורף השתתפות המונית לשימוש בשירותיו הטובים (והסמכות שצוטטה לעיל טוענת גם שהתעמלות זה דבר בריא).

את פתרון החידה מצאתי בדבריו העתיקים של הרמב"ם (הלכות דעות פרק ד ), שאחרי שהוא נתן רשימה ארוכה של מאכלים שיש להימנע מאכילתם, הוא דקדק לכתוב:

"ואדם שהוא חכם וכובש את יצרו ולא ימשך אחר תאוותו ולא יאכל מן הנזכרים כלום אלא אם נצרך להם לרפואה הרי זה גיבור".

"הרי זה גיבור!".

גבורה מיוחדת נצרכת לאדם, כדי מה? לאכול רק בריא? להימנע מלאכול דברים שיפחיתו מכוחו, יגזלו את בריאותו, ימנעו ממנו את הצורך הבסיסי ביותר שיש לאדם בחיים? "גיבור" קראנו לו? התשובה היא כן, אכן כך. כי קיים איזה יצר של הרס עצמי באדם, שמושך אותו להנהגה מזיקה. או, אם נציג את הדברים בצורה מעודנת יותר, הקפדה על בריאות דורשת יוזמה ועקביות; מלחמה בתאוות שונות, בעצלות, בתענוגות תבל. אין מלחמה זו קלה כלל ועיקר. איך קראנו למי שמצליח בזה? "הרי זה גיבור!".

כדאי בשלב זה לסכם את הלקח המעשי מהדברים האמורים. לא התכוונתי לשכנע אתכם שהנושא חשוב, זה אלמנטרי מדי. גם לא התכוונתי שמעתה תגישו לאורחים רק גזר מקולף (אם כי אם תנסו את זה, זה יכול להיות חוויה. אולי. תודיעו לי מה קרה בסוף).

אבל באתי להצביע על הקושי בשמירת הנהגה שהיא כה מרכזית. וכאשר נדע שיש כאן קושי, נתעורר למלחמה עיקשת בנושא חשוב זה, ולא נזניח אותו. וגם אם נכשלנו, נדע שכך היא דרכה של מלחמה, ואין עצה אלא לאזור כגיבור חלציו ולצאת במלחמת תנופה ובהתגברות על הצד שכנגד.

ואל תשכחו, כשתגישו את הגזר לאורח, לאחל: "שיהיה לבריאות!".


פורסם בתאריך: 26/10/2003

אנו מפרסמים מאמרים חדשים מדי שבוע
הצטרפו למעל ל-23,500 מנוי הניוזלטר שלנו כדי לקבל מדי שבוע את רשימת המאמרים החדשים באתר. המנוי חינם וניתן לביטול בכל עת. צפו בגיליון השבועי לדוגמא.

הרב הדר מרגולין מתגורר בירושלים עם רעייתו ועשרת ילדיו, עוסק בהוראה במגוון רחב של נושאים, אשר הציר המרכזי בהם הוא הדגשת פן השמחה הפנימית המפעמת בכל פינה בתורה. הרב מרגולין חיבר עד כה שבעה ספרים בעברית.
תגובות למאמר: 1

(1) יוסי 19/3/2004
איזהו גיבור
טוב מה שכבוד הרב ציין זו בודאי גבורה אבל
התכלית של הגבורה היא מה שלימדונו חז"ל
"איזהו גיבור? הכובש את יצרו"
אז בין אם זה למאכל מזיק בין אם זה לדברים שלא שלי (שלא לגזול) בין אם זה נשים שלא שלי(לא לנאוף) כל דבר שהוא מזיק בין לגוף בין לנשמה ואני רוצה אותו בכל זאת אבל לא עושה אז באותו רגע אין גיבור כמוני בכל העולם וברגע זה אדם צריך להרגיש מאושר ביותר בחייו שהוא לא נשלט אלא שולט על עצמו על רגשותיו על יצריו
זו גבורה האמיתית ולא מי שמנצח בריב או במשחק או במכות או בצחוקים או בשטויות.


מאמרים נוספים: