ברוכים הבאים ל Aish.co.il
א' תמוז תשס"ח    4.7.2008      פרשת השבוע: חקת
הניוזלטר השבועי – 22,000 מנויים
לא כל הנוצץ... עשוי מגלידה בטעם שוקו
לא כל הנוצץ... עשוי מגלידה בטעם שוקו

יש ביטוי נפוץ על כך שהעשב בצד השני תמיד נראה ירוק יותר, וזה במיוחד רלוונטי בשעת כתיבת השורות. אמצע החופש עכשיו, וכל עם ישראל נפוץ לכל עבר כדי למצוא כרי דשא ירוקים, שהרי אם ננטוש מנהג זה - איזה חופש יהיה לנו?

ואני - 'תקוע' בבית; כל שכני ומכרי נדדו להם למרחקים, ואם תשאלו מדוע יש עדיין מנין בבית הכנסת שעל יד ביתי, (והרי צריך מינימום עשרה?), התשובה היא כי רבים גם בחרו לשכור דירה למשך ימי החופש דוקא בשכונה שלי. ולמה הם באו לכאן? כי גם אצלנו יש קצת עשב, שכנראה נראה ירוק כשתסתכל מ'שם'!

אז מה הנחמה שלי בכל אופן?

ראיתי פעם איזה ספר על עניני בריאות, שהמליץ - בין היתר - לא לאכול עוגות משמינות. כאלה שעשויות בטעם שוקו או וניל או אחד הפירות, עם הרבה קצפת, וקלוריות בדרגת פלוס פלוס. ותוך כדי הדברים הוא כתב שבדרך כלל העוגות הללו פחות טעימות ממה שהן נראות. תארו לכם, הוא חושב ללמד אותי מה טעים ומה לא!! אבל מה יש לי לומר, זה פקח לי את העיניים, כי ראיתי שהוא צודק. כל פעם שאכלתי עוגה כזו, בסוף הגעתי למסקנה שזה לא היה כמו שזה נראה, המתיקות היתה יותר בעיניים מאשר בפה. [אוף, למה תמיד אני מגיע לאותה מסקנה רק בסוף אחרי האכילה, ואילו כשהעוגה מונחת לפני, דהיינו ברגע לפני האכילה, כל זכרונות העבר נדבקו באיזה וירוס זמני?]

אין כוונתי לומר שכל ההנאות הן רק מדומות. חלילה! תמשיכו ותיהנו. אבל רק תרשו לי להציג את השאלה התמידית הזו בפניכם, שתתנו עליה את הדעת בכל הזדמנות, והיא: כמה הנאה אמיתית יש כאן בכל מעשה שאני עושה? לא הנאה מדומה, לא כזו שאני עושה כי כולם עושים ו'אי אפשר' שלא לעשות. מן הראוי לנתח את ההנאות שאנחנו מרשים לעצמנו ליטול לידינו, ובפרט אלה שיש להן תופעות לוואי מזיקות (וכל אחד יחשוב לבד לאלו דברים בחיים שלו ההגדרה הזו רלוונטית. על בטוח, זה שייך להרבה סוגי הנאות - טעימות יותר וטעימות פחות).

לא באתי לתת הנחיות מדכאות, להוציא את ה'כיף' של החיים, אלא להיפך. כשנברור את ההנאות האמיתיות מן אלו שהן מזוייפות, נראה שהחיים פתאום מקבלים פן הרבה יותר משמח בעומק הלב, בדרגת עומק כזו שהנאות מדומות לא רק אינן חודרות לשם, אלא גם מונעות הן באופן כללי את החדירה של כל דבר אחר מלהגיע לעומק שכזה.

כשתטהר את חייך מניצוצות של זיוף, תבער פתאום במלוא עוזה ותוקפה האש האמיתית של שמחה. כזו שנקיה מכל רבב, כזו שנותנת שמחה משמעותית יותר במרומי הנפש ובמעמקי הלב.

גילינו את הסוד. זו הדרך לשמחה שהיא בת קיימא.


פורסם בתאריך: 31/10/2004

אנו מפרסמים מאמרים חדשים מדי שבוע
הצטרפו למעל ל-22,000 מנוי הניוזלטר שלנו כדי לקבל מדי שבוע את רשימת המאמרים החדשים באתר. המנוי חינם וניתן לביטול בכל עת. צפו בגיליון השבועי לדוגמא.

הרב הדר מרגולין מתגורר בירושלים עם רעייתו ועשרת ילדיו, עוסק בהוראה במגוון רחב של נושאים, אשר הציר המרכזי בהם הוא הדגשת פן השמחה הפנימית המפעמת בכל פינה בתורה. הרב מרגולין חיבר עד כה שבעה ספרים בעברית.

ספרו האחרון, "ברכת מועדיך" מאיר את חודש תשרי באור חדש. מגלים בו מבט של שמחה קורנת – לא רק על חג הסוכות, שהוא "זמן שמחתנו", כי אם על חודש תשרי כולו. ראש השנה, יום הכיפורים, ותהליך התשובה, שבדרך כלל נראים יותר רציניים ו"כבדים", מוארים בספר זה באור של שמחה, רעננות ורוממות. הספר שואב את מקורותיו מכל ספרות חז"ל, וממפרשים מכל גווני הקשת, שפתו קלה וזורמת והוא כתוב בסגנונו הייחודי של המחבר.

הקליקו כאן לרכישת הספר.

תגובות למאמר: 2

(2) שני 14/11/2004
פשוט אך מאושר
יישר כוח
תודה
אני ממש אוהבת את המאמרים שלך
סודות לאושר...מסתבר שזה פשוט- ושווה כל מאמץ :-)


(1) לינוי :-) 5/11/2004
וואוווווו!!!!!! מ-ד-ה-י-ם ! ! !
מאמר ממש ממש ממשששששש מצויין! אני כל כך מזדהה עם הדברים האלה!!! והכתיבה כל כך יפה!!!!!!


מאמרים נוספים: